Warto mieć świadomość, że obecnie jest zdecydowanie więcej możliwości na zaopatrzanie się w podręczniki niż jeszcze kilka lat temu. Nie wszyscy uczniowie wiedzą, że obecnie nie trzeba kupować książek w księgarniach, by cieszyć się z posiadania bardzo wysokiej jakości produktów. Gdzie obecnie można zaopatrzyć się w podręczniki?

Szkolny kiermasz

Należy zdawać sobie sprawę, że w zdecydowanej większości szkół pod koniec roku szkolnego organizowany jest kiermasz podręczników szkolnych. Starsze roczniki wystawiają na sprzedaż książki, z których już nie będą korzystać. Warto wiedzieć, że z roku na rok młodzież coraz bardziej dba o podręczniki. Rekomendowane jest zatem zaopatrywanie się od bardzo dobrych uczniów, przeważnie uczą się oni przez cały rok z książek, które nie są zniszczone. Kiermasz szkolny jest także doskonałą lekcją przedsiębiorczości. Młodzież może bowiem negocjować poszczególne ceny książek. W zdecydowanej większości przypadków można zaopatrzyć się w podręczniki ze strony taniaksiazka.pl za maksymalnie 70% ich wartości.

Grupy na portalach społecznościowych

Jest to kolejne doskonałe miejsce na zaopatrzenie się w bardzo wysokiej jakości książki. Obecnie praktycznie w każdym większym mieście funkcjonuje grupa na portalu społecznościowym, gdzie młodzież wymienia się informacjami dotyczącymi zakupu lub sprzedaży książek. Można nie tylko negocjować ceny, ale również odebrać osobiście podręczniki, co nie będzie wiązało się z wydaniem pieniędzy na przesyłkę. Ponadto uczniowie mają bardzo duże możliwości wyboru. Mogą bowiem zdecydować się na książki gorszej jakości w niższej cenie (25 -40% wartości), albo podręczniki w bardzo dobrym stanie (50-70% wartości).

Znajomi

Można zaopatrzyć się także w książki od znajomych. Zdecydowana większość osób mogła poznać w szkole osoby ze starszych roczników na różnych kołach naukowych czy sekcjach sportowych. Można zatem wykorzystać znajomość do zakupu używanych książek. Z kolei osoby, które nie miały przyjemności poznać nikogo ze starszych roczników mogą bez żadnego problemu zapytać swoich rówieśników czy nie znają osoby, która jest zainteresowana sprzedaniem podręczników, których nie będzie już używała.

Skup książek

Obecnie skupy książek nie zajmują się tylko kupowaniem podręczników szkolnych, ale również ich sprzedawaniem. Uczeń ma zatem możliwość zaopatrzenia się w bardzo dobrej jakości książki w atrakcyjnej cenie. Rekomendowane jest jednak odwiedzenie tego miejsca możliwie najszybciej, bowiem najpierw zawsze schodzą podręczniki, które są najbardziej zadbane.

Szkoła zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com